Bokprosjekt

Min egen bok, utgitt på forlaget ČálliidLágádus 

folketundernordlyset_innhold

Folket under nordlyset
The People Under the Northern Lights
Álbmot guovssahasa vuolde

Denne boka ble lansert i februar 2019, og presenterer mine fargelagte versjoner av Sophus Tromholts fotografier fra hans opphold Finnmark i 1882-1883.   Som nordlysforsker håpet Tromholt å få fotografert nordlyset mens han oppholdt seg i Kautokeino. Dette lot seg ikke gjøre selv med det beste kamerautstyr, og han begynte derfor å fotografere lokalbefolkningen. Bildene hans herfra har i ettertid blitt en viktig tidsdokumentasjon av den samiske befolkningen i Finnmark, og er i ettertid innlemmet på UNESCOs liste over Verdens dokumentarv.
Originalplatene av fotografiene eies av Billedsamlingen ved Bergen Universitetsbibliotek.

Boka er utgitt med trespråklig tekst gjennom hele boka, på norsk, nord-samisk og engelsk. I det innledende kapitlet presenteres Sophus Tromholt og bakgrunnen for fargeleggingen av bildene.
Ellers er boka dedikert til bildene, med små historier om de som er avbildet, der jeg har en historie å fortelle om dem.

Boka kan bestilles på nett på blant annet følgende nettsteder:
www.calliidlagadus.org (forlaget)
www.adlibris.com (Norge, Sverige og Finland)
haugenbok.no
ark.no

Per Ivar Somby,
mars 2019

 

Ei sole sorrakieli

 

Skjermbilde3

Varanger museum:
Ei sole sorrakieli. Kvensk/norskfinsk muntlig tradisjon i Varanger Kvääniitten/norjansuomalaisten suulinen perine Varenkissa  2018

Reidar Bakke, Trygg Jakola, Kaisa Maliniemi og fotoredaktør Monica Milch Gebhardt har lagd ei bok med rim og regler, barnesanger, visesanger, religiøse sanger, dikt og beretninger. Visene og sangene er utstyrt med noter, slik at det er enkelt å ta dem i bruk til sang og spill.

Forsidebildet og flere bilder i boka er fargelagt av meg, Per Ivar.